Din arbejdsplads er tæmmelig ulækker – eller det kan den være – i hvert fald nogle steder. Mange arbejdspladser er muligvis ikke så rene som de ser ud. Der kan være mange der tænker at toiletterne er det eneste sted på arbejdspladsen, hvor der gemmer sig mange bakterier. Det er dog ikke tilfældet. Toilettet er et af stederne med mange bakterier, men langt fra det eneste sted.

 

Kontorer, køkkener og kantiner er steder som man tænker bør være smittefrie i forhold til bakterier, men det er ofte disse steder hvor der findes mange. Disse lokaler gemmer på en masse steder hvor bakterierne kan være i fred, og dermed smitte personer som er i berøring.

 

Her skal du være opmærksom på bakterier

 

Der er nogle specifikke møbler hvor, at du især kan finde bakteriebomber, blandt andet disse:

 

  • Tastatur
  • Kontorbordet
  • Håndtaget på kaffekander.
  • Dørhåndtag.
  • Skål med slik, frugt eller andet spiseligt til deling.

 

Kontorarbejde er noget af det værste i forhold til bakterier…

 

Mange tænker måske ikke over, at et tastatur til en computer er en bakteriebombe. Prøv at tænke over hvilke overflader mm. du har haft berøring med i løbet af en typisk arbejdsdag på kontoret. Hvis du har snakket i telefon, været ude i køkkenet for at hente kaffe eller hvilken som helst anden typisk aktivitet, er det ikke ofte at man vasker hænder inden man rør ved sit tastatur igen. Der kan være sandsynlighed for at du bliver syg, hvis ikke du sørger for at holde dit tastatur rent. En af grundende til at tastaturet er en bakteriebombe er, at når du hoster eller snakker vil der komme luftbårne bakterier ud på dit tastatur. Tastaturet er som nævnt ofte ikke et af de redskaber man gør rent særligt ofte – vær opmærksom på dette.

 

Dit bord på kontoret er næsten lige så udsat for bakterier, som dit tastatur er. Det kan være at du tager fat i bordet hver gang du rejser eller sætter dig, her vil du have rørt ved bakterier enten fra tastaturet eller fra dørhåndtag mm. Der er mange måder at flytte bakterier på, men den værste sammen med mundbårne, er hvis man ikke vasker hænder eller bruger desinficering. Grunden til at det kan ende i sygdom er blandt andet, at du typisk i løbet af en dag rører ved din kaffekop, rører dig ved munden eller andre faktorer som gør at du får bakterierne ind i kroppen.

 

En af de helt store bakteriebomber er slikskålen, som står tilgængelig for alle. Der kan være en masse bakterier fra en masse forskellige mennesker. Det kan være at det lyder underligt, men det er langt fra alle som kan finde ud af at vaske hænder. Derfor kan du i bunden af dette indlæg, finde en guide til hvordan du gør – guiden er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen. Flere vasker hænder uden at bruge sæbe, og det fjerner ingen bakterier. Husk sæben, og brug gerne rigeligt.

 

Kaffekanden…

 

Jeg tillader mig at vende tilbage til kaffekanden, for nogle forskere fra Arizona University har fundet frem til, at netop kaffekanden er den største smittekilde. Ud fra et forskningsprojekt med en virksomhed, fandt de frem til at det var kaffekanden, som udgjorde den største smittefare. Forskningen havde også til formål, at bevise at håndbårne bakterier er lige så farlige som luftbårne bakterier. Grunden til at kaffekanden var en af de helt store syndere, var fordi at mange på arbejdspladsen drak kaffe. Det vil sige at mange af medarbejderne, hver dag rørte ved håndtaget på kaffemaskinen, men ingen gjorde håndtaget rent. Bakterierne kommer derfor fra mange andre steder, end fra kantinen eller køkkenet hvor kaffemaskiner gerne står.Ens hænder bliver dermed fyldt med endnu flere bakterier efter at have rørt ved håndtaget. Det næste man gør, er formentlig at tage sin hånd op til munden for at tage en tår af kaffen. Bakterierne fra håndtaget kan komme ind i kroppen, da de på flere måder kan komme i nærheden af kropsåbninger.

 

Hvis man skal give et overordnet indblik i hvilke maskiner, møbler mm. som udgør den største smittefare, er det ofte de ting som mange er i berøring med. Telefoner, computere, håndtag, låger og alle mulige andre typer genstande som ikke bliver vasket af hver dag. Hvor tit ser du din arbejdsplads dørhåndtag blive vasket?

 

Hvorfor skal vi være opmærksomme på bakterier?

 

Med mindre at du har lyst til at være syg, så er det en god ide at rette sig efter det basale råd om at vaske hænder. Det gør din arbejdsplads og dig selv sundere. I 2017 havde en gennemsnitlig lønmodtager 8,3 sygedage på et år. Korttidssygefraværet på et år skyndes at koste omkring 19 millioner kroner, udelukkende for lønomkostninger i forbindelse med sygdom. Det skal hertil siges at størstedelen af korttidssygdomme er forårsaget af forkølelse, diarre og halsbetændelse. Håndhygiejne er dermed den helt store synder til de mange sygemeldinger.
Kilde: TV2.

 

Håndhygiejne er vigtigt, for at din arbejdsplads er sund. En snak med din arbejdsgiver og dermed arbejdspladsen, kan virke uforståelig, da alle ”måske” skal kunne finde ud af at vaske hænder, men den kan være vigtig. Mange kender tydeligvis ikke til håndhygiejne, eller også benytter de sig ikke af det.

 

Brug for hjælp til at lære at vaske hænder?

 

Du kan undgå at blive smittet samt at smitte andre, ved at bruge desinficering. Gør det eventuelt til en vane, så du husker det hver gang du har været ude af lokalet. Hvis ikke du har lyst til at bruge desinficering, kan du vaske hænder noget oftere – husk dog at gøre det ordentlig. Sundhedsstyrelsen har lavet en guide som beskriver hvad hygiejne indebærer, og hvordan du vasker hænder ordentlig. Du kan læse mere på linket nederst under ”Referencer, Sundhedsstyrelsen”.

 

Bakterier

 

Det er vigtigt at huske på, at bakterier er nødvendige for alle. Bakterier er uundværlige for mennesker, og er med til at opbygge vores immunforsvar. Det er blot vigtigt at forstå at for høje koncentrationer af de forkerte bakterier, kan gøre dig syg.

 

Tag ledelsen i hånden, eller det skal du ikke gøre for hænderne er fyldt med bakterier, men sig til dem at de skal sørge for at der bliver gjort rent noget oftere – specielt på håndtag inkl. Kaffemaskinens håndtag. Det gavner blot virksomheden, da det spare dem for en masse penge. Medarbejderne får en sundere arbejdsplads samt et sundere liv med mindsket sygdom.

 

Referencer

 

Sundhedsstyrelsen.
Hygiejne.
Opdateret 13. december 2018.
Link: https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/miljoe/hygiejne

 

Montini L.
This Is How Quickly Germs Spreads in the Office.
3. oktober 2014.
Slate.com
Link: https://slate.com/business/2014/10/office-sanitation-research-shows-flu-virus-spreading-throughout-office-in-four-hours.html

 

Krasnova Skov L.
TV2.
Fakta fra Danmarks Statistik, MedHelp og Dansk Arbejdsgiverforening.
22. december 2018.
Link: http://nyheder.tv2.dk/samfund/2018-12-22-her-er-bakteriebomberne-paa-de-danske-arbejdspladser

Pin It on Pinterest

Share This