Vi er nået til næste skridt i jobsøgningsprocessen, og vi vil i dette indlæg, komme ind på 5 væsentlige faktorer, som kan gøre din motiveret jobansøgning skarp.

Nu kan det være, at du tænker hvorfor skal jeg nu også have gode råd til den motiveret jobansøgning, når de i sidste indlæg skrev at CV’et er vigtigst?


CV’et er det vigtigste, da det er det virksomhederne oftest kigger på først. Dog er det ikke ens betydning med, at den motiveret ansøgning er ligegyldig – for det er den ikke. I sidste blogindlæg henviste vi til karriereblog.dk, og deres indlæg som er skrevet af Jimmy Buchmann: Gør din ansøgning skarpere – fra mission impossible til mission statement. Det kan være, at du allerede har været inde og læse eksempelvis det indlæg, men derfor vil vi råde dig til at blive hængende. Vi har nemlig udarbejdet et indlæg med 5 gode råd, som du bør overveje, at bruge i din motiveret jobansøgning.

 

 1. Sælg dig selv


Når du skriver din motiveret jobansøgning, så er det vigtigt, at du prøver at sælge dig selv til virksomheden, selvfølgelig ud fra din erfaring. Du skal forestille dig, at du er et produkt, og at du dermed skal sælge dine erfaringer. Hvis du kan sælge dig selv, så er virksomheden også klar over, at du kan sælge dens produkter. For at du skal kunne sælge dig selv, skal du være klar over hvad virksomheden foretager sig. Du skal have lavet research, så du ikke bevæger dig ud i mørket. Hvis du har din research på plads, så vil du have mulighed for, at kunne vise at du er motiveret for stillingen. Du skal skrive hvad netop du kan gøre, i forhold til stillingens arbejdsopgaver. På den måde kan virksomheden få en fornemmelse af, at du er den rette person til stillingen.


Du skal vise viljestyrke og skabe en energisk stemning gennem ansøgningen. Hvis virksomheden allerede kan mærke din motivation, når ansøgningen bliver læst, så er der ikke langt til en jobsamtale.

 • Gør det klart for virksomheden, at du er den rette til stillingen, ved at gennemskue dens eksakte arbejdsopgaver.
 • Vis virksomheden, at du har styr på hvad udbyttet af dine stillede opgaver vil være.

 1. Få dit CV og din motiveret jobansøgning til at arbejde sammen


Virksomheder skal sortere fra på en måde. Hvis din jobansøgning ikke hænger sammen med dit CV, er det oplagt at virksomheden blandt andet sortere fra på grund af det. Det er vigtigt, at du holder det på et professionelt niveau og dermed viser virksomheden, at du gerne vil dem og jobbet. For at vise virksomheden dit engagement samt at du er professionel i dit arbejde, bør du udarbejde dit CV og din motiveret jobansøgning med samme opsætning og samme sprog.


Det er nemt for virksomheden, at se forskel på opbygningen og indholdet – det er det også for dig, hvis du læser det igennem. Derfor bør du udarbejde din motiveret jobansøgning med tanke på CV’et.


I forhold til opbygningen, kan du blandt andet holde orden i:

 • Linjeafstand.
 • Personlige oplysninger.
 • Opdeling af afsnit/overskrifter.
 • Sprog.
 • Stavefejl.


Disse punkter, er med til at gøre oplevelsen for læseren bedre, da det spiller sammen med hinanden. Det gør at virksomheden, kan se at du har øje for udarbejdelse af skriftlige opgaver, og alt efter stillingen kan det være afgørende.

 

 1. Du skal undgå at gentage dig selv


Det er vigtigt, at du ikke gentager dig selv i din motiveret jobansøgning i forhold til dit CV. Der kan være enkelte faktorer, som er væsentlige at bringe op flere gange – men undgå det gerne. De har oftest læst dit CV, og kender derfor allerede til den gældende faktor. Det kan være med til, at vække irritation og dermed kan det være der, at du bliver sorteret fra.


Det er også vigtigt, at du ikke gentager dig selv i selve jobansøgningen. Du har forholdsvis lidt plads, at gøre dig selv attraktiv på, så brug den fornuftigt – vi er ret sikre på, at du har en masse at fortælle.


Når virksomhedens ansvarlige for rekruttering, læser din jobansøgning og ser de samme gentagelser flere gange, vil det vække opsigt af den kedelig slags, og formentlig vil din ansøgning ende i skraldespanden.

 1. Brug kun klicheer hvis du kan begrunde dem


Som vi også var inde på i vores sidste blogindlæg – Sådan laver du det perfekte CV – så er det vigtigt at undgå klicheer. Hvis du kan begrunde dem, er det udmærket at have dem med i jobansøgningen. Klicheer behøver ikke at være noget dårligt, men ofte bruger folk dem til noget dårligt, i form af at de ikke uddyber dem. Klicheer er for mange en nem og hurtig måde, at få skrevet noget ned på computeren. Men hvis ikke de bliver begrundet, vil du ikke fremstå lige så kvalificeret som hvis du har begrundelsen med. Det er nemt, at skrive det andre skriver, men modtageren har formentlig læst mange hundrede ansøgninger gennem tiden, og kender derfor til samtlige klicheer.

Hvis du for eksempel skriver, ”Jeg har en professionel tilgang til mit arbejde”, så vil læseren formentlig tænke eller sige, ”hvordan kan vi vide det?”.
Hvis vi tager udgangspunkt i eksemplet, kan du begrunde disse klicheer ved blandt andet, at:

 • Beskrive historien vedrørende din professionelle tilgang.
  Eksempelvis via:
  • Erfaring som leder.
  • Mange års erfaring på arbejdsmarkedet.
  • Jeg har opnået en professionel tilgang til mit arbejde, ved hjælp af disse kurser mm.
  • Jeg er professionel i min hverdag, på grund af min uddannelse inden for marketing og ledelse.


Ovenstående punktopdeling er eksempler på, hvordan du kan begrunde dine klicheer.

 1. Opdel din motiveret ansøgning i overskrifter


Når du skriver din ansøgning, er det først og fremmest vigtigt, at du har en fangende overskrift. Det kan være med til, at gøre din ansøgning interessant og spændende at læse. Hvis du allerede i starten af din ansøgning har fanget læseren og dermed virksomheden, er det et godt udgangspunkt for resten.


Det er en god ide, at benytte underoverskrifter i din ansøgning. Det deler ansøgningen op, og giver et overskueligt billede af den samlede ansøgning. Underoverskrifter skal ikke være fangende, men blot en opdeling af ansøgning.

 

Skal vi tage en opsamling?


Først og fremmest er det vigtigt, at du skal sælge dig selv til virksomheden. Du skal gøre det klart for dem, at du ved hvad dine opgavers udbytte bør blive. For at dette kan gøres, skal du sætte dig ind i virksomheden. Derudover skal du huske, at lave et samspil mellem dit CV og din motiveret ansøgning. Du skal benytte samme sprog, tjekke igennem for stavefejl, samme linjeafstand mm. En anden vigtig faktor er, at du ikke må gentage dig selv med mindre det er nødvendigt. Dette gælder både i forhold til dit CV og din motiveret ansøgning. Sørg for at benytte relevante erfaringer og viden du måtte have, og derudover begynde disse. Det giver bedre mening både for dig selv og virksomheden. Den sidste ting du skal huske ud fra vores råd, er at du skal gøre det overskueligt for virksomheden. Det er en god ide, at dele ansøgningen op i en overskrift samt underoverskrifter.

”Hvad så med jobsamtalen?”


Jobsamtalen er selvfølgelig også en vigtig del af jobsøgningsprocessen, da det er her virksomheden kan udspørge dig, samt se dig an. Vi udarbejder selvfølgelig et indlæg omkring jobsamtalen, så i kan få et indblik i hele jobsøgningsprocessen.


Hvis ikke du allerede har hentet vores app (MeeW – Job. Opgaver. Social.), så gør dig selv den tjeneste – det kan jo være, at du kan finde dit nye job der.


Hvis du er interesseret i jobsamtalen, og hvilke tendenser den kan vække i vores kroppe, så kan du tjekke dette oplæg (http://karriereblog.dk/haandter-nervoesitet-til-jobsamtalen/)skrevet af Lars Christian Andersen.

Pin It on Pinterest

Share This